Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/softera/domains/soft4inventory.nl/public_html/wp-content/plugins/wordpress-firewall.php on line 245

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/softera/domains/soft4inventory.nl/public_html/wp-content/plugins/wordpress-firewall.php on line 245

Warning: Declaration of MV_Cleaner_Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/softera/domains/soft4inventory.nl/public_html/wp-content/themes/tmp/functions.php on line 114

Warning: Declaration of MV_Cleaner_Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/softera/domains/soft4inventory.nl/public_html/wp-content/themes/tmp/functions.php on line 114

Warning: Declaration of MV_Cleaner_Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/softera/domains/soft4inventory.nl/public_html/wp-content/themes/tmp/functions.php on line 114

Warning: Declaration of MV_Cleaner_Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/softera/domains/soft4inventory.nl/public_html/wp-content/themes/tmp/functions.php on line 114
Berekeningen op gemiddelden OK? | Soft4Inventory
Home / Berekeningen op gemiddelden OK?

Berekeningen op gemiddelden OK?

 

Beeld je een dokter in een ziekenhuis in die zijn werktijd probeert te optimaliseren door zijn patiënten alleen op te zoeken wanneer de gemiddelde lichaamstemperatuur van al zijn patiënten hoger is dan 36.6oC. Op het eerste opzicht lijkt dit misschien op een briljant idee: Als de gemiddelde temperatuur 36.6oC is, dan zijn alle patiënten toch oké?  Maar als sommige patiënten griep hebben terwijl anderen gezond zijn, …dan kan de gemiddelde temperatuur toch ook 36.6oC zijn?!

Blog pic2Met andere woorden, het zou een gek idee zijn, niet? Dus waarom worden er logistieke systemen gemiddelden uit historische verkopen en verbruiksdata gebruikt om toekomstige vraag te voorspellen? Want in praktijk blijkt dat in de meest populaire voorraadmanagement systemen op gemiddelden gebaseerde voorspellingstechnieken veel te worden gebruikt. Terwijl het bij voorraadbeheer, net als bij de dokter, gaat om de pieken en dalen en niet om gemiddelden.

Laten we ons voorstellen dat we de voorraad voor een artikel moeten bepalen voor een periode van 14 dagen met een 100% servicegraad (geen nee-verkopen), zonder daarbij hoge voorraden aan te houden. Afhankelijk van specifieke verkoopkenmerken, zijn er misschien wel duizend verschillende verkooppatronen, maar omwille van het overzicht vereenvoudigen we dit door ze indelen in drie verschillende groepen:

  • Constante doorstroming (flow): Als de afzet dagelijks is en de aantallen iedere dag nagenoeg hetzelfde zijn, of de verandering proportioneel is/trendmatig.
  • Flow met pieken: De meeste dagen hebben een afzet vergelijkbaar met de flow, maar af en toe worden uitzonderlijke aantallen verkocht.
  • Zeldzame verkoop: Als de periode tussen iedere verkoop meer dan één dag is (een paar dagen, weken of zelfs maanden) en de lengte van deze periode verandert over een groot bereik en de verkoopaantallen telkens verschillend zijn.

Item A: constante flow

Blog pic1

 

Het is duidelijk dat in dit geval piek-berekeningen erg dichtbij gemiddelden-berekeningen liggen. Gemiddelden berekeningen kunnen goed werken bij dit soort items. Het probleem is alleen dat historisch gezien, maar 5% van alle items zo’n patroon hebben.

Item B: Flow met pieken

Blog pic2

Indien bestelhoeveelheden volgens een gemiddelden berekening zijn berekend, is er een grote kans op een laag voorraadsniveau op het moment zich een plotselinge piek voordoet. Dit leidt tot Nee-verkopen en ontevreden klanten en dwingt de inkoopmanager/voorraadbeheerder om veiligheidsvoorraden aan te houden. Meestal wordt dit in parameter setting bij het artikel of in een algoritme opgenomen, als percentage van de uitgerekende aantallen, maar veelvuldig ook als vast aantal. En hoe hoger de pieken, des te meer veiligheid noodzakelijk is. Omdat met gemiddelden berekeningen verder geen afzet-patronen kunnen worden aangetoond, zal diezelfde veiligheid worden toegepast bij normale afzetpatronen.

Al met al leidt dit tot overtollige voorraad en vermindering van omloopsnelheid, met een kostbaar beslag op het werkkapitaal.  Het aantal artikelen met dergelijke piek-patronen kan wel 80% van het assortiment bestrijken.

Item C: Zeldzame verkoop

Blog pic3Het berekenen van benodigde aantallen van niet snellopende producten is een enorme uitdaging als gebruik wordt gemaakt van op gemiddelden gebaseerde algoritmes en zijn trend-niveaus moeilijk te herkennen.

Het is duidelijk dat het berekenen van bestelhoeveelheden op basis van gemiddelden in deze situatie uiterst lastig zal zijn.

Zoals gezegd is de uitdaging voor bedrijven die grote voorraden en goederenstromen beheren om voorraadniveaus te verlagen, de voorraadomloopsnelheid te verhogen en tegelijkertijd de servicegraad hoog te houden. Oplossing nummer één is in de meeste gevallen om de aanvullingsperiodes korter te maken. Dat is uitstekend, maar met een toename van de aanvullingsfrequentie en een kortere vraag-berekeningsperiode zal een op gemiddelden-gebaseerd algoritme nog steeds niet accuraat zijn.

Met moderne voorraad berekeningsmethoden daarentegen, zoals Dynamic Buffer, kun je effectief op (veranderende) vraagpatronen reageren. Zelfs op patronen met erg complexe trends. Met Dynamic Buffer worden pieken zoals verkoop campagnes, uitverkoop en aanbiedingen uitgefilterd, zodat deze geen dramatische invloed heeft op de bestelhoeveelheid en daarmee het voorraadniveau. Soft4Inventory maakt gebruik van Dynamic Buffer en bedrijven die dit systeem en deze methodiek hanteren behalen daarmee aansprekende resultaten. Lage voorraadniveaus en tegelijkertijd een hoge servicegraad. En en-passant een hogere automatiseringsgraad van voorraadbeheertaken. Effectiviteit en efficiency in één klap.

Read this article in english

Contact or visit us

Business Development Manager: Mevr. Anneke Lute
Mobiel: +31 6 1731 6083 | E-mail: a.lute@soft4.nl

Huizermaatweg 610, 1276 LN Huizen, Nederland
Office: +31 (35) 7510 110 | Email: info@soft4.nl